29 Μαρ 2016

Γιωργος Καββαδιας, ο αινιγματικος ποιητης

Ο Γιώργος Καββαδίας είναι ένας ταλαντούχος νέος. Του αρέσει συνεχώς να αναζητά το νόημα της ζωής. Κάτι που πετυχαίνει μέσα από την συγγραφική του πένα. Η ποίηση είναι μεγάλη του αγάπη, γι'αυτό και αφιερώθηκε σε εκείνη με τρόπους μοναδικούς. Πρίν λίγους μήνες κυκλοφόρησε τη νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο "Δεν ήσουν εσύ για επανάσταση" κι εμείς ήμασταν εκεί για να σας παρουσιάσουμε τον ίδιο τον Γιώργο μέσα από τα κιτάπια του. Γράφει η Ανδριάνα Βούτου.


Είμαι από τους ανθρώπους που αναζητώ την έκπληξη. Μια θύελλα συναισθημάτων και σκέψεων που θα γεννήσει κι άλλα συναισθήματα κι άλλες σκέψεις. Αναζητώ με πάθος όμοιους μου και ξάφνου, βρήκα τον Γιώργο Καββαδία. Είναι νέος, ταλαντούχος, χιουμορίστας και συναισθηματικός. Ξέρει από τέχνες, αφού "τρέφει" το νου και την ψυχή του με αυτές. Αγαπά τη μουσική, εξού και το ραδιόφωνο με το οποίο ασχολείται. Είναι από τις φωνές πίσω από το μικρόφωνο που θες να μάθεις αν τα λέει από κοντά τόσο ωραία όσο στο ράδιο. 

Φοράει γυαλιά, όχι για να το παίξει σοφιστικέ αλλά για πρακτικούς λόγους. Είναι κομπιουτεράκιας (μη με ρωτήσετε ακριβώς τι είναι αυτό που κάνει στη δουλειά του γιατί μετά από τόσα χρόνια ακόμη πασχίζω να καταλάβω) και λατρεύει την ποίηση. Ίσως, το δυσκολότερο είδος γραπτού λόγου. Αν τον πετύχεις σε παρέα δε θα σου πει για αυτούς που έχει διαβάσει, ούτε από ποιους δέχθηκε τις επιρροές του. Ίσως να μη σου πει καν πως γράφει τόσο υπέροχα. Είναι ένα αίνιγμα ο Γιώργος και ξέρει που πρέπει να δώσει το περιβόητο σύνθημα "Σουσάμι άνοιξε".



Το φιλελεύθερο μυαλό του και η ορθολογική του σκέψη ''παντρεύονται'' μοναδικά. Έτσι, έχουμε την οξύμωρη ποίηση ενός κομπιουτεράκια ρομαντικού. Ποίος είπε εξάλλου πως οι τύποι της τεχνολογίας, δε ξέρουν πως να κρατούν ένα μπανάλ μολύβι;

Η πρώτη μου επαφή με τον Γιώργο ως ποιητή ήρθε μέσα από την ποιητική του συλλογή με τίτλο "Ότι μας στοιχειώνει". Τον βρήκα εκεί, ανάμεσα στις σελίδες, αληθινό κι ατόφιο. Ακόμη θυμάμαι σαν να ήταν χθες έναν στίχο από το ποίημα "Σαπουνόπερα":

Λίγο πριν τους τίτλους τέλους και την επιγραφή
"to be continued", ένας ξέμπαρκος υπότιτλος...

"Αυτό που έψαχνα είσαι εσύ"



Τα χρόνια πέρασαν, μια φιλία μας έδεσε και η αγάπη μας για την πένα. Αυτή που δε θα μας προδώσει ποτέ. Ακόμη κι αν την ξεχάσεις, την παρατήσεις στο πιο ξεχασμένο συρτάρι του σπιτιού σου, εκείνη θα σου επιτρέψει και πάλι να τη χρησιμοποιήσεις με αγάπη. Ο Γιώργος που λέτε, επέστρεψε. Αυτή τη φορά με μια... επανάσταση. 

Μια εξέγερση που ξεκίνησε πρώτα μέσα του. Μετά φώλιασε μέσα σε εκείνους που μαζί του δούλεψαν σκληρά για να ολοκληρωθεί αυτή η νέα συλλογή. Εύχομαι να φωλιάσει και στις ψυχές των αναγνωστών. Και περισσότερο στα κεφάλια τους. Να τους ξεσκουριάσει λίγο από την καθημερινότητα. Να τους παρακινήσει να σκεφτούν επαναστατικά. Έξω από τα κουτιά που φτιάχνει ο νους.  

 


Όταν με κάλεσε στην παρουσίαση του βιβλίου, την πρώτη παρουσίαση του ένιωσα απερίγραπτη χαρά. Όταν μου πρότεινε να προλογήσω κι εγώ κάτι για το νέο του... παιδί ένιωσα ένα κύμα άγχους να με κατακλύζει. Είμαι καλή με τις λέξεις, αλλά με τις δικές μου λέξεις όχι με των άλλων. Δεν ήθελα να τον απογοητεύσω, ούτε εκείνον προσωπικά, ούτε το έργο του. 

Τελικά, πέρασα τα βράδια μου διαβάζοντας τον, κοιτώντας τα σκίτσα και ακούγοντας τις μουσικές που μου είχε μάθει. Είχα αποφασίσει πως απλώς θα πρέπει να βρω μια δικαιολογία για να μην πάω. Ήταν πολύ μεγάλο για μένα... 

Πήγα, εντελώς απροετοίμαστη για το τι θα πω ή τι θα διαβάσω. Όταν σηκώθηκα από την καρέκλα για να πλησιάσω στο μικρόφωνο απλώς ήξερα. Θα έλεγα την αλήθεια που είχα δει στο Γιώργο. Στην πρώτη μας γνωριμία, στην αγάπη του για την ποίηση και τη μουσική, στη συλλογή τούτη εδώ που μου κρατούσε συντροφιά τα βράδια.


Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στην Κω, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. Όλοι οι ομιλητές που ξέρουν το Γιώργο, είπαν τη δική τους αλήθεια για αυτή τη νέα ποιητική συλλογή. Είμαι σίγουρη πως όλοι είπαν κάτι διαφορετικό γιατί κατάφεραν να βρουν λίγο τον εαυτό τους μέσα στα λόγια του Γιώργου. Ή πάλι κατάφεραν να βρουν αυτό που θα θελαν να γίνουν. Αυτό το θεωρώ νίκη. Μια επιτυχία του Γιώργου αλλά και της ίδιας της ποίησης. 

 

Διαβάστε τον και θα βρείτε το δικό σας λόγω για επανάσταση. Ακούστε τον στον driverfm.gr για να ταξιδέψετε μαζί του μέσα από τη μουσική. Νομίζω πως έγινα φλύαρη, γι'αυτό θα σας αφήσω ελπίζοντας πως θα ξαναγράψω για τον Γιώργο Καββαδία και την επόμενη ποιητική του συλλογή που σίγουρα έχει κάπου μέσα του. Απλώς θα πρέπει να περιμένω...


 Βρείτε τον Γιώργο: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου